Trápí vás šilhání? Pomoci mohou brýle, ale i speciální operace - Zdraví.euro.cz (2024)

Co je to strabismus?

Šilhání, které se odborně označuje také jako strabismus, představuje funkční poruchu vidění, sníž se podle studií potýká až 30% populace. Upacientů dochází ktomu, že osy vidění obou očí nesměřují současně ke sledovanému objektu a oči tedy nehledí rovnoběžně. Jedno znich se naopak odchyluje od běžného směru, nebo se všilhání postupně střídají oběoči.

Někteří vnímají šilhání hlavně jako kosmetický problém, jelikož upacienta tato vada často bývá patrná na první pohled. Kromě společenských, psychických a osobních problémů jim však může způsobit také další zdravotní komplikace, jež člověka nepříjemně obtěžují a mají vliv na jeho každodenní aktivity.

Pokud dojde kšilhání jedním, nebo oběma očima, existuje několik různých způsobů, jak se stím náš mozek může vyrovnat. Prvním znich je suprese, kdy dojde kpotlačení vjemů ze šilhajícího oka. Tento stav ovšem bývá většinou pouze dočasný a pokud se ho včas podaří správně upravit, šilhání vymizí. Druhou možností je tupozrakost, která vzniká vdůsledku dlouhodobého potlačování vjemů zšilhajícíhooka.

Třetím způsobem, pomocí kterého se mozek snaží se strabismem vyrovnat, je situace, kdy si dané oko vytvoří bod nejostřejšího vidění tam, kde ve skutečnosti není. Zdravé oko má tedy centrální fixaci do žluté skvrny na sítnici, ale ušilhajícího oka jsou světelné paprsky vychýlené zosy, takže směřují do jiného místa. Čím je takové místo vzdálenější od nejostřejšího bodu, tím bývá poškození zrakuhorší.

Typy šilhání

Lékaři rozlišují několik druhů strabismu. Vždy ovšem záleží na tom, podle jakých parametrů se tento problém hodnotí. První dělení je zaměřené na příčinu, která upacienta šilhání způsobila. Vtomto případě rozlišujeme strabismus konkomitující (souhybný) a strabismus inkomitantní. Konkomitující šilhání nejčastěji vzniká udětí během prvních dvou let života. Úhel šilhání je vtakovém případě stejný ve všech směrech a pohyblivost očí nebývá porušena.

Inkomitantní (nebo také paralytický) strabismus, který je způsoben špatnou funkcí jednoho či více okohybných svalů, vzniká vdůsledku špatné inervace či obrny svalu (vrozené nebo získané). Tento typ se obvykle projevuje udospělých a charakteristické je pro něj omezení pohybů očí ve směru postiženého svalu. Úhel šilhání se tedy pro různé směryliší.

Pokud jde osměr šilhání, strabismus dělíme na sbíhavý neboli konvergentní (ezotropie, ezoforie), kdy oko utíká dovnitř směrem knosu, a rozbíhavý neboli divergentní (exotropie, exoforie), kdy oko naopak utíká ven směrem kuchu. Uchýlené oko také může směřovat spíše nahoru (hypertropie, hyperforie) či dolů (hypotropie, hypoforie).

Ačkoliv může být strabismus viditelný na první pohled, což se označuje také jako heterotropie, existuje také skryté šilhání neboli heteroforie. To se projevuje hlavně při únavě, když člověk kouká do dálky nebo také ve chvíli, kdy si pacient zdravé oko zakryje a následně ho opět odkryje.

Jak se šilhání projevuje?

Strabismus se upacientů může projevit různými způsoby. Někdo má problém soběma očima, jiného trápí pouze šilhání jednoho oka. Postižené oči navíc mohou směřovat ven, vzhůru, dolů idovnitř. Do sedmi let věku může být na vině porucha některé ze složek binokulárního vidění, což je schopnost vidět obrazy obou očí jakojeden.

Jakmile dojde ktomu, že osy očí nejsou rovnoběžné, upacientů se objevuje dvojité vidění (diplopie). Postižený si při snaze ozaostření na jeden konkrétní bod často pomáhá třeba nakláněním hlavy. Kromě toho však mohou jeho zdravotní komplikace prozradit ičasté pády, výrazná neohrabanost nebo problémy se čtením.

Co způsobuje šilhání?

Pokud jde opříčiny šilhání umalých dětí, tento problém může mít celou řadu spouštěčů. Často je na vině chybná koordinace mozkových center, která řídí pohyblivost očí a starají se ozpracování zrakových vjemů. Kromě vrozené či získané poruchy vidění se však může jednat také oporuchu funkce okohybných svalů. Je tedy možné, že šilhání udětí začne až kolem tří let, ačkoliv jste do té doby žádný problém nezaznamenali.

Strabismus někdy souvisí také sdioptrickými očními vadami, jako je dalekozrakost, která dítě nutí stáčet oči a zaostřovat. Na šilhání má samozřejmě vliv také dědičnost. Pokud se strabismus projevil uněkterého zvašich blízkých příbuzných, je možné, že se stouto vadou narodí iněkterý zvašich potomků.

Kromě výše zmíněných příčin existuje také možnost, že šilhání vznikne zdůvodu anatomické vady, jako je například vrozený šedý zákal nebo oční nádor. Na vině ovšem mohou být také vzácnější syndromy nebo obrna okohybných svalů. Pokud jde ošilhání udospělých, to může způsobit třeba zákal čočky, zánět oka, úraz hlavy nebo oka či postižení zrakového nervu a okohybnéhonervu.

Nejčastější příčiny šilhání jsou:

  • Poruchy pohyblivosti a inervace okohybných svalů
  • Vrozené izískané poruchy sítnice a zrakové dráhy
  • Dioptrické oční vady
  • Rozdílná optická mohutnost očí
  • Vrozené nemoci (šedý zákal, nádor oka)
  • Genetické predispozice
  • Poruchy vyšších mozkových center
  • Úrazy očí

Jestliže si všimnete šilhání umiminka do 6měsíců, nemusíte se příliš znepokojovat. Tento jev bývá zcela normální a obvykle sám vymizí. Určitě však neuděláte chybu, když pro jistotu vyhledáte odborníka, který vám případně poradí, jak šilhání unovorozenceřešit.

Léčil/a jste se někdy se šilháním či tupozrakostí?

Možné komplikace

Mezi nejčastější komplikace, které se ušilhajících pacientů mohou objevit, patří narušení prostorového vidění a diplopie. Kromě toho zde však existuje riziko, že se rozvine také tupozrakost (amblyopie), která vzniká jako následek potlačování zrakových vjemů šilhajícím okem. Tupozrakost obvykle postihuje děti sjednostranným strabismem, které jsou mladší než 6let.

Vpraxi se tento problém projeví tak, že mozek vypouští informace, které přijímá šilhající oko. Dochází kvýpadu zorného pole vcentrální oblasti, ačkoliv je oko anatomicky uzpůsobeno zcela normálně. Tupozrakost může být jednostranná ioboustranná a někdy se sní člověk dokonce narodí.

Léčba strabismu

Jelikož má šilhání umalých dětí a udospělých většinou jinou příčinu, také léčba se podstatně liší. Úspěšnost léčby strabismu vždy závisí na tom, zda se problém podaří odhalit včas, a některé druhy šilhání (obzvláště ty spojené stupozrakostí) lze úspěšně vyřešit pouze vdětskémvěku.

Léčba strabismu udětí

Pokud jde ošilhání miminek nebo šilhání ukojenců, batolat a dětí, které navštěvují mateřskou školku, důležité je zahájit terapii co nejdříve. Největší šanci na korekci tohoto problému totiž mají malí pacienti, unichž léčba započne ještě vpředškolním věku. Lékaře proto navštivte okamžitě, když šilhání usvého dítěte zaregistrujete.

Terapie je vždy individuální a závisí na věku dítěte, typu irozsahu jeho zrakového postižení a také na doporučení lékaře a ortoptisty. Umalých pacientů se šilhání řeší pomocí konzervativní terapie. Ta spočívá vnapravení šilhání brýlemi, jež jsou vybaveny speciálními skly, která dokáží lámat světelné paprsky takovým způsobem, aby směřovaly do místa nejostřejšího vidění. Postižené oko si tak nemusí vypomáhat šilháním.

Důležitou složku léčby tvoří také korekce tupozrakosti označovaná jako pleoptická léčba (nebo také okluzní terapie), která by měla začít co nejdříve po zjištění problému. Jedná se ozakrytí vedoucího oka pomocí okluzoru, náplasti nebo neprůhledné kontaktní čočky, aby se tak aktivně zapojilo oslabené oko a začalo správně pracovat. Dále by se děti měly věnovat také ortoptickému cvičení, jenž napomáhá obnově zrakových funkcí a zajišťuje spolupráci obouočí.

Teprve pokud se stav pacientů léčených pomocí speciálních brýlí, cvičení a okluzní terapie nelepší, je nutné přistoupit kchirurgickému zákroku. Operace šilhání udětí spočívá vúpravě okohybných svalů, aby se postavení šilhajícího oka srovnalo, a to nejlépe ještě před zahájením školní docházky. Jestliže má dítě dioptrickou vadu, ipo operaci bude muset nosit brýle, a nadále by mělo pokračovat sortoptickým cvičením.

Léčba strabismu udospělých

Odstranění šilhání ustarších pacientů obvykle nejde provést prostřednictvím brýlí či okluzní terapie. Zde tedy pomůže chirurgická léčba, která se soustředí na úpravu délky okohybných svalů a snaží se zajistit, aby oko bylo ve správném fyziologickém postavení. Tím je možné zmírnit také obtěžující dvojité vidění, znovu navodit spolupráci obou očí a zlepšit binokulární vidění.

Pokud chirurgická léčba probíhá technikou nastavitelných stehů, lékař může ipo operaci upravovat postavení očí pacienta, čímž dosáhne dokonalého kosmetického efektu. Měli byste ale vědět, že tupozrakost je možné řešit pouze vdětském věku. Později je tento stav bohužel trvalý a ani operace šilhání udospělých již nedokáže zvýšit zrakovou ostrost.

Dalších 7 fotografií

Zdroje: detskeoci.cz, nemoci.vitalion.cz, pan-optika.cz

Trápí vás šilhání? Pomoci mohou brýle, ale i speciální operace - Zdraví.euro.cz (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated:

Views: 5629

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.